COVID-19

Lieve gasten,

Om jullie op een zo veilig mogelijke manier te kunnen laten genieten hier willen wij zowel jullie als onze gezondheid op de eerste plaats zetten.

Daarom hebben we volgende maatregelen getroffen:

✅ Bij het binnenkomen is handen ontsmetten VERPLICHT. Er staat vlak aan de ingang ontsmettingsgel voor jullie ter beschikking.

✅ Contactloze check-in is mogelijk of wij dragen mondmaskers of houden meer dan 1,5 meter afstand.

✅ We raden het dragen van een mondkapje aan, hou ook telkens 1,5 meter afstand.

✅ Wij zijn nog steeds verplicht jouw CST te scannen.

✅ Tussen twee tafels hebben we een plexiglasscherm geïnstalleerd.

✅ Betalen doe je zoveel mogelijk via electronische overschrijving via je smartphone of via payconiq.

✅ Honesty bar, folders, magazines, deurklinken, afstandsbediening, toilet van het gastensalon zijn niet ontsmet. Hou daar aub rekening mee.

✅ Een toffe babbel houden we het liefst buiten – als het weer het toelaat natuurlijk – en rekening houden met social distance (1,5 meter afstand).

✅ We ontsmetten na elk verblijf uw kamer en het gastensalon. Onze maaltijden zullen worden klaargemaakt met mondkapjes en handschoenen met strikte in acht neming van hygiëne en veiligheid.

✅ Indien de door de Belgische Federale Overheid opgelegde maatregelen om het Coronavirus te verspreiden van kracht zouden zijn en wij onze accommodatie dienen te sluiten, wordt jouw verblijf in een zelfde periode naar gelang de beschikbaarheid kosteloos uitgesteld naar een latere datum.

Alvast onze dank om met deze maatregelen rekening te willen houden.

We wensen jullie een heel fijn verblijf in Ard’envie!

21 augustus 2022 wandeling Cetturu 5-10-15-20 km Marche Adeps

Marche Adeps, de Waalse Sportfederatie organiseert elk jaar in augustus prachtige uitgestippelde wandelingen in Cetturu. Deze vertrekt zo goed als aan onze woonst. Je kan kiezen voor de 5 -10 -15  of 20 km en komt op ongekend mooie plekken in onze omgeving.

In 2022 gaat deze wandeling op 21 augustus.

9 – 12 december 2021 Nuts weekend Bastogne

HERDENKING VAN DE SLAG OM DE ARDENNEN

Deze Bastenakense traditie heeft een dubbele oorsprong.
De eerste dateert van meer dan 150 jaar geleden, toen elke boerderij nog dienstmeisjes, koewachters,schaapherders enz. in dienst had. Zij werden op basis van een mondelinge overeenkomst voor een jaar in dienst genomen. Deze mondelinge overeenkomst was gelijkwaardig aan onze huidige schriftelijke en
geregistreerde overeenkomsten. Bedienden werden om het minste of geringste ontslagen. In die tijd was er namelijk personeel in overvloed. Bedienden die ontslagen waren, maakten hun jaar echter wel af. Acht dagen
voor het einde van het jaar kregen ze hun loon uitbetaald en vertrokken ze met hun knapzak op de schouder naar de markt van Bastenaken. Die laatste markt van het jaar was dus een markt waar de bedienden en dienstmeisjes in dienst werden genomen. De boeren kwamen naar de markt om weer nieuw personeel aan te nemen voor een jaar. Werklieden die weer een betrekking hadden gevonden en dus weer een jaar lang verzekerd waren van brood op de plank, knoopten een rode zakdoek met witte stippen om hun hals, over een
grote blauwe kiel, ten teken dat ze waren aangenomen. Verzekerd van een inkomen gingen ze dan feestvieren. De jongens gaven de meisjes suikerbroden in de vorm van een kegel (de enige lekkernij in die tijd) en fruit. Omdat suikerbrood ontzettend duur was, gaven ze hun meisjes liever fruit, in die tijd noten.
De tweede, beter bekende oorsprong is weliswaar van latere datum maar is toch historisch. In december 1944 werd de tijdens de Slag om de Ardennen belegerde stad verdedigd door generaal MCAULIFFE, commandant
van de Amerikaanse 101e Airborne Divisie. Toen hij door de Duitsers werd gesommeerd zich over te geven, was zijn reactie, op 22 december 1944: ‘Nuts’. Het toeval wil dat generaal MCAULIFFE zijn uitspraak Nuts
deed precies in de tijd dat in Bastenaken vóór de oorlog altijd de Notenmarkt werd gehouden. Na de oorlog werd er binnen deze viering plaats geboden aan folklore en militaire geschiedenis.
Daarom werpt de burgemeester tijdens de jaarlijkse herdenking van het beleg van de stad in december, in het bijzijn van Belgische en buitenlandse autoriteiten, noten vanaf het balkon van het stadhuis naar het publiek.

Tijdens dit weekend medio december staat alles in het teken van WOII in Bastogne. Je kan er heel wat voertuigen bewonderen van weleer. Vaak zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen, ruilbeurzen enz.

Tevens is het meestal ook al Kerstmarkt met vele leuke houten kraampjes op het plein. Gezelligheid troef en twee vliegen in één klap.

Laatste weekend van augustus 2022 Belgische Grand Prix Formule 1 Spa Francorchamps

Het circuit van Spa-Francorchamps wordt door veel coureurs beschouwd als het mooiste circuit ter wereld. Het is ondanks vernieuwingen nog een authentiek en oud racecircuit dat de natuurlijke glooiingen van het landschap volgt.

Be there tijdens het grote Formule 1 weekend !